Analysis of the Potential Sharia Tourism in West Nusa Tenggara

  • Sri Wahyuni Universitas Muhammadiyah Makassar
  • Rahmawati Rahmawati Universitas Muhammadiyah Makassar
Keywords: Sharia, Tourism, Potential

Abstract

This study aims to determine the Analysis of Sharia Tourism Potential in West Nusa Tenggara. The type of research used is qualitative. Processed data is the result of interviews with managers and visitors at Lawata beach, West Nusa Tenggara. In the form of written or verbal data of people (informants) and observed behavior. At the same time, the data research techniques used in this study were observation, interviews, and documentation. The number of respondents in this study was six people consisting of the tourism office and visitors to the Lawata beach. The results of this study show that the tourism potential in West Nusa Tenggara has excellent potential; this is evidenced by the increase in visitors from 2018 to 2019 by 60.36%. However, the Tourism Office continues to improve infrastructure on Lawata Beach to attract visitors. Both from within the City of Bima or outside the area to increase regional income in the City of Bima

Downloads

Download data is not yet available.

References

Al Hasan, F. A. (2017). Penyelenggaraan Parawisata Halal di Indonesia (Analisis Fatwa DSN-MUI tentang Pedoman Penyelenggaraan Pariwisata Berdasarkan Prinsip Syariah). Al-Ahkam Jurnal Ilmu Syari’ah dan Hukum, 2(1).
Al-qur’an dan terjemahan. (2017). Kementrian Agama Republik Indonesia.
Ansharullah, A., Natasha, H., & Indra, A. M. (2018). Pemberdayaan Pelaku Ekonomi Sektor Melalui Pen-ingkatan Pemahaman Konsep Wisata Syariah. Jurnal Pemberdayaan Masyarakat Madani (JPMM), 2(2), 224-236.
Arifin, J. (2016). Wawasan Al-Quran dan Sunnah Tentang Pariwisata. Jurnal An-Nur, 4(2).
Awwal, M. A., & Rini, D. S. (2019). Perbandingan Pengaruh Persepsi Terhadap Minat Masyarakat untuk Mengunjungi Destinasi Pariwisata Halal pada Lima Kabupaten/Kota di Provinsi Daerah Istimewa Yogyakarta.
Hasanah, U. (2020). Identifikasi Produk Atraksi Dan Segmentasi Pasar Pariwisata Halal (Studi Di Cluster Kuta, Kabupaten Lombok Tengah, Provinsi Nusa Tenggara Barat). Journal Publication, 6(2).
Hidayat, R., Awaluddin, M., & Candra, C. (2019). Implementasi Kebijakan Pariwisata Halal Di NTB (Studi Implementasi Kebijakan Peraturan Daerah Provinsi NTB No. 2 Tahun 2016 Tentang Pariwisata Halal). JIAP (Jurnal Ilmu Administrasi Publik), 6(2), 85-92.
http://fip.um.ac.id/wp-content/uploads/2015/12/3_Metpen-Kualitatif.pdf di akses pada tanggal 20 juni 2020 pukul 20:41 WITA
http://garuda.ristekbrin.go.id/documents/detail/1224610) di akses pada tanggal 13 Maret 2020 Pukul 13:54 WITA
https://www.pengertianmenurutparaahli.net/pengertian-potensi/ di akses pada tanggal 2 Maret 2020 Pukul 19:21 WITA
Jaelani, A. K. (2018). Pengembangan Destinasi Pariwisata Halal Pada Era Otonomi Luas di Provinsi Nusa Tenggara Barat. Jurnal Pariwisata, 5(1), 56-67.
Jumail, M. (2019). Alternatif Pengembangan Kawasan Pariwisata Lombok-Sumbawa. Media Bina Ilmiah, 13(7), 1387-1396.
Jumail, M. (2019). Branding “Halal Tourism” Antara Hedonisme Dan Utilitarianisme Pariwisata Lombok. Media Bina Ilmiah, 13(7), 1369-1378.
Misno, A. (2018). Analisis Praktik Pariwisata Syariah Perspektif Hukum Ekonomi Syariah. Ad-Deenar: Jurnal Ekonomi dan Bisnis Islam, 2(02), 135-155.
Nazar, J. (2019). Penerapan Labelisasi Halal pada Rumah Makan dan Restoran di Kota Padang dalam Pengembangan Pariwisata. Pagaruyuang Law Journal, 3(1), 86-105.
Nugraha, Y. M. (2018). Analisis potensi promosi pariwisata halal melalui e-marketing di Kepulauan Riau. Jurnal Penelitian dan Karya Ilmiah Lembaga Penelitian Universitas Trisakti, 3(2), 63-68.
Nur, S. K. (2018). Pengembangan Sector Pariwisata Melalui Progam Festival Halal Kuliner; Studi Kasus Festival Kuliner Peyek Ombo Di Desa Kaliploso Cluring Banyuwangi. Et-Tijarie: Jurnal Hukum dan Bisnis Syariah, 5(2).
Pradana, G. Y. K. (2019). Sosiologi pariwisata. Stpbi Press, 1(1), 1-88.
Puspita, M., & Sunarti, S. (2018). Analisis Pengembangan Pulau Santen Dengan Konsep Wisata Syariah (Studi Pada Pulau Santen/Pantai Syariah Banyuwangi). Jurnal Administrasi Bisnis, 55(1), 141-150.
Rochayati, N., Pramunarti, A., & Herianto, A. (2018). Upaya Pelestarian Potensi Pariwisata Dan Pengem-bangan Ekowisata Kawasan Konservasi Taman Wisata Alam Bangko-Bangko Desa Batuputih Keca-matan Sekotong Kabupaten Lombok Barat. Paedagoria: Jurnal Kajian, Penelitian dan Pengembangan Kependidikan, 7(1), 14-23.
Sugiyono, D. (2013). Metode penelitian pendidikan pendekatan kuantitatif, kualitatif dan R&D.
Suhendri, A., & Aminy, M. H. (2019). Strategi Pengembangan Pariwisata Untuk Peningkatan Pertum-buhan Ekonomi Di Kabupaten Lombok Timur. Media Bina Ilmiah, 14(4), 2415-2424.
Sukadi, S. (2013). Pengembangan Potensi Pariwisata Spiritual Berbasis Masyarakat Lokal di Bali. Jurnal Ilmu Sosial dan Humaniora, 2(1), 22872.
Suripto, T. (2019). Analisa Penerapan Akad dalam Pariwisata Syariah berdasarkan Fatwa MUI Dewan Syari-ah Nasional Nomor 108/DSN-MUI/X/2016. Media Wisata, 17(2), 78-89.
Suteja, I. W., & Wahyuningsih, S. (2019). Strategi Pengembangan Potensi Kuliner Lokal Dalam Menun-jang Kegiatan Pariwisata Di Kawasan Ekonomi Khusus Mandalika Kabupaten Lombok Tengah. Me-dia bina ilmiah, 14(2), 2035-2042.
Tjahjono, H. (2010). Analisis potensi dan masalah pariwisata di Kelurahan Kandri. In Forum Ilmu Sosial (Vol. 37, No. 2).
Utama, I. G. B. R. (2017). Pemasaran Pariwisata. Penerbit Andi.
Utami, A. N. (2018). Implementasi Pengembangan Pariwisata Halal di Lombok (Doctoral dissertation, Uni-versitas Gadjah Mada).
Zebua, M. (2016). Inspirasi pengembangan pariwisata daerah. Deepublish.
Published
2021-06-30
How to Cite
Wahyuni, S., & Rahmawati, R. (2021). Analysis of the Potential Sharia Tourism in West Nusa Tenggara. Point Of View Research Economic Development, 2(2), 59 - 67. Retrieved from https://www.journal.accountingpointofview.id/index.php/POVRED/article/view/165
Section
Articles